Söyleşiler

Published on Nisan 26th, 2023

0

Yeşil Sol Parti adayı Metin Kılıç: Çerkes halkının talepleri için mücadele edeceğim

Yeşil Sol Parti’nin Ankara 3. bölge birinci sıra adayı Çerkes halkından Metin Kılıç. ’80 öncesi sosyalist mücadelede yer alan Kılıç, Çerkes dernekleri ve konfederasyonlarında yöneticilik yaptı. 2015 yılından bu yana da HDP içinde çalışmalarını sürdürüyor. Suruç Katliamında eşi ve oğlu ölümsüzleşen Kılıç, adalet mücadelesini diğer ailelerle birlikte Meclise taşıyacak. Kılıç aynı zamanda Çerkes halkının taleplerini sıralayarak bunlar için mücadele edeceğini vurguladı.


Nadiye Gürbüz – ETHA

Yeşil Sol Parti Ankara 3. bölge birinci sıra adayı bir Çerkes. Soykırıma uğrayan bir halkın evladı olan Metin Kılıç, sosyalist kimliğiyle yıllardır HDK, HDP’de mücadelesini sürdürüyor. 1959 yılında Bilecik’in Bozüyük ilçesinde sonradan adı Yeni Çepni olarak değiştirilen Çerkes Çepni köyünde doğdu. Çocukluğunun bir kısmı ve üniversite eğitim hayatı Ankara’da geçti. Ailesi Bursa’ya 1968 yılında göç etti ve halen Bursa’da yaşıyor.

1977-78 yılında sosyalist düşüncelerle tanışarak mücadele hayatına başladı. 12 Eylül’de gözaltına alındı, işkence gördü, tutuklandı. Lise yıllarında Bursa’daki Çerkes derneklerinde önce folklor çalışmalarına ardından, gençlik komisyonları, yönetim kurulu üyeliği gibi görevde bulunan Metin Kılıç, 2013 yılında Kafkas Dernekleri Federasyonu’nda (KAFFED) Genel Başkan Yardımcısı görevine seçildi. Bu görevini HDP’den milletvekili adayı olduğu 2015 yılına kadar sürdürdü.

‘FERDANE VE NARTAN SURUÇ’TA ÖLÜMSÜZLEŞTİ’
Sosyalist bir Çerkes olarak 7 Haziran 2015 seçimlerinde Bursa’da HDP’den milletvekili adayı oldu. 1988 yılında Abhaz halkından Ferdane ile evlendi. Nartan ve Sinem adında iki çocukları oldu. Nartan ve Sinem sosyalist düşüncelerle büyüdü. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) Kobanê’yi yeniden inşa etmek için başlattığı kampanya çalışmalarına Nartan ve Sinem de dahil oldu. HDP PM üyesi ve ESP/SKM’li anneleri Ferdane ile birlikte Kobanê’ye doğru yola çıktıklarında Urfa’nın Suruç ilçesinde, DAİŞ çetesinin bombalı saldırısında Ferdane ve Nartan 31 yoldaşlarıyla birlikte ölümsüzleşti. Metin Kılıç kızı Sinem ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve SGDF’lilerle birlikte o tarihten bu yana adalet mücadelesini sürdürüyor.

Bu dönem Çerkeslerin önerileriyle Ankara 3. bölgeden birinci sıradan Yeşil Sol Parti listesinden aday gösterilen Metin Kılıç’ın bir günlük çalışmasını takip ettik, kendisiyle adaylığı üzerine konuştuk.

ÇERKES HALKI METİN KILIÇ’A DESTEK VERİYOR
Seçim büroları açılışlarının yanı sıra Çerkeslere ev ziyaretleri gerçekleştiren Metin Kılıç’a halkının desteği büyük. Ordu ve çeşitli bürokrasi kademelerinin yanı sıra Mecliste çok sayıda Çerkes vekil bulundu. Ancak gerici, devletçi anlayışları nedeniyle Çerkes halkının taleplerini görmek, dile getirmek, çözüm üretme çabasında olmadılar. Soykırımdan geçen Çerkes halkının taleplerini görünür kılmak yerine kendi kişisel çıkarları ve “devletin bekası”nı öncelediler. Metin Kılıç’ın Ankara’da birinci sıradan aday olması bu nedenle Çerkesleri oldukça heyecanlandırdı. İstanbul, Ankara’nın yanı sıra farklı kentler ve anavatan diye tanımladıkları Kafkasya’dan da Çerkesler Metin Kılıç’a desteklerini ifade ediyor.

TÜM HALKLAR KILIÇ’IN ETRAFINDA KÜMELENDİ
Kürtler, Türkler, Çerkesler, Lazlar ve çok sayıda farklı kimlikten halklar Metin Kılıç etrafında kümelenerek seçim çalışmalarını sürdürüyor.

Çerkes halkının ileri gelenlerini ziyaret ederek desteklerini isteyen Metin Kılıç’ın talebini bugüne kadar geri çeviren olmamış. Çerkes halkının taleplerini görmezden gelen, kendi kişisel çıkarlarını halkının çıkarlarının üstünde tutan kimi kesimler ise Metin Kılıç’ın karşısına çıkma cesaretini gösteremeyerek, zaman zaman sosyal medyada ürkek tepkiler geliştirmeye çalışıyor.

Metin Kılıç’ın aday olduğu bölgede yaklaşık 60-70 bin civarında Çerkes yaşıyor. Bunların ortalama 50 bini oy kullanıyor. Çerkes toplumunun desteğini fazlasıyla arkasında hissettiğini ve bundan güç aldığını söyleyen Kılıç, isim vermeden TİP’in adaylarına işaret ederek karşısında çıkan adaylara Çerkeslerin tepki gösterdiğini ve adaylarını çekmesi için imza topladıklarını hatırlattı. Kılıç, “Çerkeslerin desteği bana güven verdi. Bu güvenle Ankara 3 bölgede çalışmalarımı yürütüyorum” dedi.

BURJUVA PARTİLER ÇERKESLERİN TALEPLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR
“Çerkeslerin Meclis’teki temsiliyeti neden önemli” sorumuza, bugüne kadar Meclis’e çok sayıda Çerkes vekilin geldiğini ancak hiçbirinin Çerkes kimliğiyle çalışma yürütmediğini, Çerkeslerin sorunlarını ve çözüm önerilerini dillendirmediğini vurgulayan Kılıç, neden HDP ve Yeşil Sol Parti’den aday olduğunu da şu sözlerle anlattı: “Yalnızca Çerkes etnisitesi ile orada bulundular. Çerkesdiler. Ama bu bireysel bir şeydi. Aday oldukları partilerin Çerkeslere dair herhangi bir programları yoktu. Halkların ve inançların eşitliğini savunduğu için geçmişte HDP’de ve bugün ise Yeşil Sol Parti’de kendimi ve Çerkeslerin sorunlarını, çözüm önerilerine Mecliste daha rahatlıkla dile getirebileceğim için Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayıyım.”

ÇERKES HALKI NE İSTİYOR
Türkiye’de yaşayan 5-6 milyon Çerkesi ve taleplerini görünmez kılmaya çalışan sisteme karşı mücadeleyi esas alan Metin Kılıç, halkının taleplerini de dile getirdi. Çerkeslerin Osmanlı topraklarına girişi üzerinden 159 yıl geçtiğini aktaran Kılıç, o tarihte hiçbirinin Türkçe bilmediğini şu an ise ana dilini bilenlerin oranının yüzde 10-15 olduğunu hatırlattı. Asimilasyon politikasına işaret eden Kılıç, Çerkes dilinin UNESCO’nun Türkiye’de yok olmakta olan diller arasında olduğu bilgisini paylaştı. Anadilinde eğitim, TRT Çerkes’in açılması, kültürlerini yaşatacakları olanakların sağlanması taleplerinin yanı sıra Çerkes sürgün ve soykırım tarihi olan 21 Mayıs’ın yas günü ilan edilmesi taleplerini hatırlattı. HDP’nin bununla ilgili defalarca yasa teklifi sunduğunu ancak, diğer partilerin oylarıyla reddedildiğini söyleyerek, burjuva partilerin Çerkes halkına yaklaşımını da ortaya koydu. Ana vatan diye tanımladıkları Kafkasya ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda devlet desteğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Kılıç, “Çifte vatandaşlık talebimiz var bu doğrultuda. Abhazya ve Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınması talebimiz var” diye ekledi.

Rusya’da da durumun farklı olmadığını aktaran Kılıç, 1980 yılına kadar Çerkeslerin liseye kadar anadillerinde eğitim alabildiğini sonrasında kaldırılmasıyla yeni neslin büyük oranda anadillerini bilmediğini söyledi.

‘DEMOKRATİK ÇERKESLERİN ADAYIYIM’
Osmanlı’dan başlayarak bugüne kadar ordu ve bürokraside önemli yerlerde bulunan Çerkeslerin devletçi olduğu eleştirilerine ilişkin de değerlendirme yapan Kılıç, Kürtler dışındaki tüm muhacir halkların bir güce yaslanma ihtiyacı duyduğunu, Çerkeslerin de bu topraklara geldiklerinde devlete yaslandığını söyledi. “Bugün bu artık sürdürülebilir bir şey değil” diyerek sol, sosyalist Çerkeslerin bu fikriyata karşı mücadele ettiğini aktardı. Kılıç, bu kesimler ile Çerkes halkının örgütlendiği dernek ve kuruluşların taleplerini dile getirdiğini ve onların adayı olduğunu vurguladı. Çerkeslerin talep etmeyen bir halk olduğunu söyleyerek Türk devletinin yapısına işaret eden Kılıç, “Biz bu yüzden düşüncelerimizi, taleplerimizi yüksek sesle dinlendirerek ve mücadele ederek elde edilebileceğini düşünüyoruz. Bu kesimin temsilcisi olarak parlamentoya Çerkes halkının sorunlarını, çözüm yollarını sunmak, dillendirmek için adayım” diye ekledi.

‘SOYKIRIMA UĞRAMIŞ ERMENİ HALKININ ACILARINI PAYLAŞIYORUM’
Soykırıma uğramış bir halkın mensubu olarak 108 yıl önce 24 Nisan’da yaşanan Ermeni Soykırımını hatırlatan Kılıç, yüzleşme çağrısında bulundu, ancak bu şekilde kardeşlik ve eşitlik hukuku kurulabileceğini vurguladı. Aynı tarihsel süreci kendilerinin de yaşadığını kaydeden Kılıç, “Ermeni halkının acılarını paylaşıyorum” dedi.

‘SURUÇ İÇİN ADALET MÜCADELESİNİ SOKAKTA, MECLİS’TE SÜRDÜRECEĞİM’
Suruç katliamında eşi Ferdane ve oğlu Nartan’ı kaybeden Metin Kılıç, mahkeme salonlarında verdikleri adalet mücadelesini hatırlattı, adaletin mahkeme salonların değil gür sesle halka anlatılarak, sokaklarda haykırılarak, Meclis kürsüsüne taşınarak sağlanabileceğine işaret etti. Suruç Katliamının yanı sıra bu ülke topraklarında yaşanan katliamlara ilişkin adalet mücadelesi verenlerle birlikte mücadelelerini Meclis’e taşıyacağını söyleyen Kılıç, “Hayatın her alanında adaleti tesis edemezsek, gerçek bir adaletten bahsedemeyiz” diye ekledi.

Çalışmalarında hem Çerkeslerden hem de diğer halklardan olumlu tepkiler aldığını anlatan Kılıç, Yenikent’teki seçim bürosu açılışında halkın Çerkes bir adayın varlığından memnuniyetini dile getirdiğini belirterek, “Halkların kardeşliği böyle bir şey. Bunu görmek, alanda da yaşamak büyük mutluluk veriyor bize” sözleriyle duygularını ifade etti.


Nadiye Gürbüz – ETHA – 26.2023

Tags: , , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑