Güncel

Published on Ocak 18th, 2023

0

TGC: Hrant Dink için 16 yıldır adalet bekliyoruz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri “Ne yazık ki, Hrant Dink cinayetinden sorumlu olanlara açılan davalar günümüzde de hala sürüyor” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu,  Hrant Dink’in ölüm yıldönümüyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada 16 yıldır adalet beklenen Hrant Dink cinayetini azmettirenlerin artık bulunması gerektiğine dikkat çekildi.

19 Ocak Perşembe günü saat 15.00’te, 16 yıl önce öldürüldüğü yer olan Agos Gazetesi’nin Osmanbey’deki eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde yapılacak bir törenle hatırlanacak.

“Adaletin yerini bulmasını istiyoruz”

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Agos Gazetesi’nin kurucularından gazeteci-yazar Hrant Dink’i hain bir saldırı sonucu öldürülmesinin 16. yılında özlemle, sevgi ve saygıyla anıyoruz. 19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi önünde silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink’i demokrasiye, insan haklarına olan inancı ve sevgisiyle hatırlıyoruz.

“Gazetecilerin siyasetçiler tarafından düzenli olarak hedef gösterildiği, sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığı bir ülkede gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Gazeteciler, yazdıkları haberler nedeniyle gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor.

“TGC Basın Müzesi’nde içinde Hrant Dink’in de yer aldığı öldürülmüş 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor.

“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bir teminat olduğunun hiç unutulmaması gerekiyor. Ama ne yazık ki, Hrant Dink cinayetinden sorumlu olanlara açılan davalar günümüzde de hala sürüyor.

“Türkiye’de öldürülmüş 63. gazeteci olan Hrant Dink’in cinayetiyle ilgili 16 yıldır süren davaların sonuçlandırılmasını, gerçek azmettiricilerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz.

“Ailesi, dostları, meslektaşları ve demokrasinin yeşereceği bir gelecek için adaletin yerini bulmasını beklemeye devam ediyoruz.”

Hrant Dink hakkında

1954 yılında Malatya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı. Ardından da üniversitede felsefe alanında eğitimini sürdürdü. Mesleğe 1990’lı yıllarda Ermenice yayınlanan günlük Marmara Gazetesi’nde kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazarak başladı.

Haftalık Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos Gazetesi’ni kurdu ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve BirGün gazetelerinde yazdı.

Türkiye ve yabancı basında dile getirdiği görüşleriyle dikkati çekti. Almanya, Hollanda ve Norveç’te düşünce özgürlüğü alanında önemli ödüllerin sahibi oldu. Yazıları nedeniyle çok sık gözaltına alındı. Hakkında çok sayıda dava açıldı. Kurucusu olduğu Agos Gazetesi önünde, 19 Ocak 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

(Bianet)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑