Sağlık

Published on Kasım 18th, 2022

0

Sigara, akciğer kanserinin yüzde 90’ından sorumlu

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin araştırmasına göre her dört kişiden biri (yüzde 25,3) ailesinde akciğer kanseri olduğunu söylüyor.


Ezgi Oğraş – bianet

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), Toplum Bilgilendirme Platformu aracılığıyla ve AstraZeneca Türkiye’nin desteğiyle kurduğu Akciğerimizi Okuyoruz internet platformundan elde ettiği verileri bugün kamuoyu ile paylaştı.

The Marmara Taksim’deki bilgilendirme toplantısına Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, Genel Sekreter Prof. Dr. Özlem Sönmez, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör ve AstraZeneca Türkiye Başkanı Ecz. Serkan Barış katıldı.

Akciğer kanseri risk faktörleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla 2020’de kurulan Akciğerimizi Okuyoruz adlı internet platformu üzerindeki soruları cevaplayan 18-49 yaş grubundaki yaklaşık 40 bin kişiden elde edilen sonuçlar akciğer kanserinin erkeklerde daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca her iki katılımcıdan birinin sigara içtiği sonucu ortaya çıktı.  

“Yaşam tarzını değiştirmek riski azaltıyor”

Özlem Sönmez moderatörlüğünde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Murat Dinçer yaptı. Konuşmasına İstiklal Caddesi’ndeki patlamada hayatını kaybedenleri ve yaralananları anarak başlayan Dinçer akciğer kanserinin risk ve belirtilerinden bahsetti:

“Akciğer kanserinin küçükken ve yayılmadan önce erken bir evrede tespit edilmesi başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını artırır. Ancak genellikle akciğer kanseri belirtileri, hastalık ileri bir evreye gelene kadar ortaya çıkmaz. Bazı belirtiler gösterse bile sigaradan kaynaklanan etkiler olarak düşünüldüğü için atlanır ve tanı gecikir.”

Tütün kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çeken Dinçer konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaşam tarzını değiştirmek riski çok azaltıyor. Nedenlerinin en başında tütün kullanımı geliyor. Tütün ürünlerinin kullanılmaması akciğer kanseri riskini ciddi oranda düşürüyor. Sigara kullanmak kişisel bir tercihtir ancak kişilerin kanser hakkında yeterli bilgiye ulaşmasını hedefliyoruz ve bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz.”

“Öncelikle hastalığı önlemek için çabalamalıyız”

Akciğer kanserinde kullanılan yeni tedavilerden bahseden Prof. Dr. Özlem Sönmez de onkoloji alanı başta olmak üzere tıptaki ilerlemelerin hızlı olduğuna dikkat çekerek, ileri evrede olan kişilerin de tedavi imkanının olduğunu söyledi. 

Doğru yönetildiği takdirde hedefe yönelik tedavilerle ileri evrelerde dahi hastanın sosyal hayatının aksamadığını söyleyen Sönmez konuşmasına şöyle devam etti:

“Hedefe yönelik ilaçlarla kanser hastalığını şeker hastalığı, hipertansiyon gibi uzun vadeli kronik hastalıklara çeviriyoruz. Kanser ölüm demek değildir, bunun altını çizmek istiyoruz. Öncelikle hastalığı önlemek için çabalamalıyız, olmadığı takdirde erken tanı uygulamalıyız. Ancak erken tanı uygulanamasa bile birlikte yapabileceğimiz çok şey var.”

Sigaranın akciğer kanserinin en önemli sebebi olduğunu dile getiren Sönmez, “Sigara akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sorumludur” dedi.

Erkeklerde sigara içenlerin oranı daha fazla

Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör Akciğerimizi Okuyoruz platformundan elde edilen verileri aktardı. Türkiye genelinde 81 ilde yaşayan 38 bin 623 kişiden anonim şekilde elde edilen verilerden çıkan sonuçlar şöyle:

  • Katılımcıların yüzde 63,4’ü erkeklerden, yüzde 36,6’sı ise kadınlardan oluşuyor. Erkeklerde sigara içtiğini söyleyenlerin oranı 51,7 olurken, kadınlarda oran yüzde 42,8 oldu.
  • Katılımcıların yüzde 6,3’ü kronik obstrüktif akciğer hastası (KOAH) ve yüzde 0,8’i akciğer hastası. Erkeklerin yüzde 6,5’i, kadınların yüzde 6,3’ü KOAH hastası olduğunu belirtti. KOAH’ın en çok 70 yaş üzeri kişilerde ortaya çıktığı görüldü.
  • Yaklaşık her iki kişiden biri (yüzde 48,4) sigara içtiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 31,3’ü 20-29 yıldır sigara içtiğini söyledi.  Toplam sonuçlara göre günde 15 sigara içiliyor.
  • Erkeklerin yüzde 4,8’i pasif içici olduğunu ifade ederken, kadınlarda yüzde 10,3’e çıkıyor.
  • Her dört kişiden biri (yüzde 25,3) ailede akciğer kanseri olduğunu belirtti.
  • Sigarayı bırakanlarda ortalama bırakma süresi 5 yıl, bırakmadan önce içme süresi ise ortalama 20 yıl.

“Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmalıyız”

Projeye destek veren AstraZeneca Türkiye’nin Başkanı Ecz. Serkan Barış da “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de kanser ölümlerinin yüzde 18’i akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşiyor. Bu gerçek, toplumda akciğer kanseri ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının önemini daha da artırıyor. Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle hocalarımız, derneklerimiz ve bilim dünyası ile iş birliği halinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑