Türkiye

Published on Şubat 3rd, 2023

0

OSB’ye karşı direnen Çambükü köylüleri kazandı

Çambükü köylülerin mera olarak kullandığı alana yapılmak istenen OSB’ye karşı açılan davada mahkeme, inşaatın telafisi güç zararlar doğuracağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde, köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) karşı açılan davada dün (2 Şubat) Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Mahkeme kararında, tarım arazisi olarak kullanılan alanın başka herhangi bir amaçla kullanılamayacağını vurguladı.

Telafisi güç

Kararda şöyle dendi:

“Amasya ili genelinde tarımsal özelliği bulunmayan başka bir alanın araştırılması gerekirken, bu araştırmanın yapılmadığı görülmüştür. Bu haliyle tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına kararına dair kesin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır. Diğer taraftan dava konusu işlemin uygulanması halinde söz konusu organize sanayi bölgesinin kurulması yatırımının inşasına başlanacağından telafisi güç zararların doğacağı açıktır.

“Açıklanan nedenlerle yürütmeyi durdurma isteminin kısmen kabulüne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kararına ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına, dava konusu diğer istemlere ilişkin yürütmeyi durdurma kararının reddine karar verilmiştir.”


Ne olmuştu?



Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye 5 Aralık 2022’de jandarma korumasında iş makineleri girdi.

İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB’nin yapılmak istendiği alana giden köylüler, iş makinelerinin çalışmasını durdurmak istedi; fakat jandarma köylülerin önüne barikat kurdu.

Söz konusu alan, 1995 yılında Taşova Kaymakamlığı tarafından “Tarımı İyileştirme Projesi” kapsamında köylülere verildi. Kadastro müdürlüğü parselleme yaptı, Devlet Su İşleri (DSİ) bölgede teraslama yapıp su kanalı yaptı ve topraklar tarıma uygun hale getirildi.

Dönemin Taşova Kaymakamı Ali Kazgan arazinin ıslah edilmesi sağlandıktan sonra eşit miktarda köylülere kura ile dağıtılmasını sağladı. Köylüler bu topraklarda tarım yaptı; ceviz, elma, kiraz fidanı dikti.

2021 yılında ise Amasya Valiliği girişimi ile bölgeye OSB yapılması için harekete geçildi. Valilik bu bölgede köylünün işgalci olduğunu belirterek köylünün rızasını almadan bölgeyi OSB’ye tahsis etti. Köy avukatları Selim Saray ve Mehmet Celep Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde üç adet dava açtı, bölgede keşif yapıldı.

Mahkemenin birinci keşif raporu köylünün lehine sonuçlandı ve bu rapor iptal edilerek 4 Kasım 2022’de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi. Köylüler ise topraklarını korumak için direnişe geçti.

Amasya Ticaret Odası ve AKP İl Başkanları, konu ile ilgili yaptığı açıklamada köylüleri işgalcilikle, haksız kazanç elde etmekle ve “teröristlik” ile suçladı.

Köylüler OSB’nin evlerinin dibine yapıldığı ve geçimlerini sağlayacak bir karış yerlerinin kalmadığını, sadece evlerinin yanında birer dönüm yerlerinin kaldığını 870 dönüm araziye el konulduğunu belirtti.

* Kaynak: Taşova, Evrensel ve Cumhuriyet Gazetesi.

(bianet – TY)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑