Noel Bayramınız kutlu olsun

Halklar ve İnançlar

Published on Aralık 25th, 2022

0

Noel Bayramınız kutlu olsun

Bugün Noel Bayramı, Hristiyanların Noel Bayramı Kutlu olsun…

Noel Bayramı, her yıl 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık’ta başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.

Hristiyanların büyük bölümünün İsa’nın doğumunu kutladıkları Noel Bayramı, Hristiyan dünyasının en popüler bayramı. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinen Noel, dünyanın bir çok yerinde dinsel bağlamının dışında Hristiyan inancına bağlı olmayanlarca da bir toplumsallaşma vesilesi olarak kutlanıyor. 

Ancak, Ermeni Ortodoks Kilisesi, Noel’i Jülyen takviminde 25 Aralık’a karşılık gelen 6 Ocak’ta kutluyor. Türkiye’nin Ortodoks Ermenleri de Noel’i 6 Ocak’ta kutlanıyor. Hristiyanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerdeyse Noel, yılbaşıyla birleştirilerek kutlanıyor. 

Noel, sadece Hıristiyanların çoğunlukta olduğu Avrupa ve Güney ve Kuzey Amerika’da değil, Hristiyanlığın doğum yeri olan Orta Doğu’da, çoğunluktaki Müslümanların yanısıra hatırı sayılır bir Hristiyan nüfus barındıran Arap ülkelerinde de kutlanıyor. 

Yaldo Bayramı hakkında

Süryaniler 25 Aralık’ı kendi dillerinde “Yaldo” diye isimlendirirler ve bu bayramı kutlamadan önce 10 gün boyunca, içinde hayvansal gıda bulunan yemeklerden sakınmak yoluyla oruç tutarlar.

25 Aralık sabahı kiliselerinde kendi dillerinde ayinler düzenleyerek bu anlamlı günü kutlarlar. 

TIKLAYIN-HDP’den Noel ve Yaldo bayramı kutlaması

Noel’in temeli nereden geliyor?

Noel bayramının temelinde antik çağlarından beri kutlanan pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia bayramları var.

Roma İmparatorluğu döneminde, Hristiyanlar yerel halkın bu dini daha kolay benimsemesi için pagan bayramlarını dini bir bayram olarak kutlamaya başladı. Aslında dini ve tarihi kaynaklarda Hz.İsa’nın doğum tarihi tam olarak bilinmiyor.

Günümüzde ise Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini esaslarından arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir evrensel bir bayram haline geldi.

Bu değişikliğin en belirgin simgelerinden biriyse “Noel Baba” figürü.

Yılbaşı kutlamalarının kaynağı nedir?

Yılbaşı ve Noel bayramı arasındaki fark her sene Türkiye’de bazı tartışmalara neden oluyor.

Miladi takvim başlangıcı olan yılbaşı kutlamaları ile Noel kutlamaları tarihlerinin yakın olması sebebiyle sıkça karıştırılıyor.

Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı.

Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.

Her alanda yeni bir başlangıç anlamı taşıyan yeni yıl, dünyada birçok ülkede değişik gelenek ve etkinliklerle kutlanıyor. Tümünün ortak amacı ise, gelecek yılın umutla bolluk ve şans getirmesi.

31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı. Ancak iki bayramın yakın olmasıyla, Türkiye gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıkça karıştırılıyor.

(bianet – RT)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑