Kültür-Sanat

Published on Ocak 5th, 2022

0

Mannheim’da Emek ve Göç Sergisi


Technoseum’da açılan sergi büyük ilgi görüyor. Emek ve göç tarihini anlatan sergiyi, 22 Haziran’a kadar gezebilirsiniz. -FOTO GALERİLİ-

Ali ÇARMAN (Mannheim)

Türkiyeli işçilerin 60. yılı geride kaldı ve hayat devam ediyor. Göçmen işçi ve emekçilerin özgün ve Alman işçileriyle ortak sorunları da gündemden düşmüyor. Zira patronlar her zaman ve her koşulda daha fazla kar elde etme, sorunları görmezden gelmeden kendiliğinden vaz geçmezler!

Pandemi nedeniyle göç konulu etkinlikler 50. yıl etkinlikleri kadar yaygın ele alınmadı. Bazı şehirlerde önemli etkinlikler gerçekleştirilirken bazı şehirlerde ise hiç etkinlik yapılmadı. Baden-Württemberg eyaletinin belli başlı şehirleri arasında yer alan, yüzde 45 göçmen kökenli, 170 milletten insanın uzun yıllardır bir arada yaşadığı önemli bir şehir olan Mannheim aynı zamanda halk arasında küçük İstanbul olarak anılır. Münih ve Berlin müzeleriyle eşdeğerde görülen Mannheim Teknik Müzesi (TECHNOSEUM) üç yıl önce; göç ettiğiniz zamandan kalan eski eşyalarınızı topluyoruz çağrısıyla başlattığı çalışma sonucu; ARBEIT&MIGRATION Göç ve Emek sergisini geçtiğimiz günlerde bir tören ile açtı.

GÖÇMENLERİN TARİHİ

Technoseum müzesi yetkilileri hazırlık sürecine sendika temsilcilerini katarak ve demokratik kurumların görüşlerine baş vurarak başlamış. Böyle olunca da ortaya bir güzelliğin çıkması kaçınılmaz olmuş. Mannheim DİDF derneğinden birkaç arkadaş ile yeni yılın ikinci günü sergiyi ziyaret ettik.

800 metre karelik alana yayılmış sergide adeta ne ararsan var. Gözümüze ilk çarpan belgelerden birisi şehir idaresinin 1652 yılında göçmenler için çıkarmış olduğu davet belgesi oldu. Birinci dünya savaşı yılları ve sonrası göçmenlerin yaşamlarından kesitler sunulmuş.

1920 yıllarına ait bir fotoğrafın altına; OPHYR sigara fabrikası ürünlerinin üzerinde cami modelleri resmedilmiş ve Mekka diye bir sigaranın piyasaya sürüldüğü gösterilmekte.

Bir başka fotoğrafın alt sağ koşesine “sokakta tütün yapraklarını ayıklayan İtalyan kadın işçileri 1955” diye not düşülmüş.

14 Yunanlı işçinin memleketlerinden haberlerin verildiği radyo haberlerini 1967’de nasıl can kulağıyla dinlediklerinin fotoğrafı bir başka gerçeklik.

300’den fazla objenin bulunduğu sergide Mannheim şehrinde öne çıkan bazı isimlere özel yer verilmiş. Bunlardan birisi Çorumlu beş  kardeşin kurmuş oldukları toptan gıda şirketi BAKTAT’ın gelişimi ve 2018’den itibaren ise SUNTAT olarak yoluna devam etmesi. Balkan kardeşler hakkında epeyce fotoğraf vb. belge sergiye alınmış.

Pandemi dönemi olduğundan aşı konusundaki çalışmalarıyla dikkatleri üzerlerine çeken Özlem Türeci-Uğur Şahin’e de portre konusu olarak bir panoda yer verilmiş.

SENDİKA VE GREVLER

Almanya, uzun yıllardır yabancı veya sezonluk işçi alan bir ülke konumunda. Sergiyi biraz incelediğinizde bu gerçeği hemen farkediyorsunuz. Polonya ve İtalya’dan getirilen, en ağır en kötü koşullarda çalıştırılan işçilerin hayatlarından kesitlerin verildiği fotoğraflar var.

Sendika ve grevler bölümünün en dikkat çekici yanı meşhur Ford grevine (1973) ve başka toplumsal sorunlara yer vermesi olmuş. Basit bir grevin bir anda nasıl koca bir harekete dönüştüğü makalelerle aktarılmış.

Mannheim’da bir dönem önemli bir yere sahip olan John Deere ve diğer fabrikalarda çalışan işçilerin yaşamları ve mücadele deneyleri, 1972’lerden itibaren göçmen işçilerin de işyeri işçi temsilcisi oldukları sergide gösterilmiş.

IRKÇILIĞA KARŞI KÖŞE

Göçmen işçiler konusu ele alındığında en başta gelen sorunlardan birisi de ırkçılık olmakta. Müze yönetimi bunun için de özel bir bölüm hazırlamış. IG Metall, IG Chemie, Die Falken gibi örgütlenmelerin yanı sıra göçmen örgütü olarak DİDF bayrağı ve ikizler sembolü sergide bir arada yer alıyor.

Bir dönem Stuttgart’ta çalışıp sonra Türkiye’ye dönerek Antalya’ya yerleşen Aşık Seyfili/Hüseyin Yorulmaz’ın bir kasetini isterseniz kulak verip dinleyebiliyorsunuz.

Çocukların okul hayatları, gençlerin meslek yerleri, konut sorununu yansıtan fotoğraf ve belgeler, sembolik haym odasında kurulu iki ranza, daktilo, yazı tahtası, tespih ve namazlık ile göçmenlerin hayatına dair fikir edinmek isteyenler için titizlikle hazırlanmış bir sergi.

Sergiyi, 22 Haziran 2022’ye kadar mesai saatleri dahilinde ziyaret edebilirsiniz.

Tags: , , , , , , ,


About the Author



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top ↑