Makaleler

Published on Mart 9th, 2023

0

Kadınlar dünyayı değiştirecekler | Faik Akçay


Ülkelerin, dünyanın başına çöreklenmiş eril güçler, korkutmalarınız, işkenceleriniz, güvenlik güçleriniz, biber gazlarınız, toplarınız, füzeleriniz işe yaramayacak, kadınlar dünyayı değiştirecekler.

Dünyayı değiştirmeye katkı sunacak erkekleri de kadınlar büyütecek, eğitecekler.

Kadın başına 10 güvenlik görevlisi değil 1 000 görevli dikerek, yolları, meydanları kuşatmanız bir şey değiştirmeyecek, kadınlar yılmadan, korkmadan, teslim olmadan direnerek dünyayı değiştirecekler.

Eril baskı düzeninde sizin kadınlara yaşattığınız ezilmişlikleri kadınlar size yaşatmayacaklar. Onlar baskıları, ezmeleri, ezilmeleri, sömürmeleri değil, erkekle kadınların el ele, yan yana insanca yaşamalarını öğretecekler. Erkeklerin kadınları baskı altına alma, köle olarak kullanma, kendilerine çocuk doğurup hizmet etme aracı olarak görme çabaları yerini, kadınlar insanca yaşamayı öğretme çabalarıyla alacak. Kadınlar bir gün daha insanca yaşanan bir dünya kurulmasını başaracaklar.

8 Mart nelerin göstergesi?

Cinsiyet eşitliği, kadın hakları, kadınların ötekileştirilmeleri,

Dünya Kadınlar Günü kutlamaları, ülkelerin insan hak ve özgürlük, demokratik ilkelerle yönetim, cinsiyet eşitliği, küresel hukukun üstünlüğü düzeylerini ortaya koyan bir ölçü aracı. Bunlar ülkelerin insanca yaşam düzeylerinin en temel göstergeleri arasında bulunmakta.

Dünya ülkelerinde, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmakta. Bu kutlamalarda yaşananlar, ülkelerin insan hak ve özgürlüklerine saygı düzeylerini, demokrasi, hoşgörü algılarını, kadına verilen değerin ne düzeyde olduğunu, küresel hukuk algılarına uygun bir yönetim olup olmadığını ortaya koymakta. “Ülkemizi dünyanın en demokratik ülkesi yaptık” yalanları değil, Dünya Kadınlar Günü’nde ellerinde çiçeklerle, isteklerini belirten yazılarla özgürce sokaklarda, meydanlarda olan kadınların özgürlükleri, ülkelerin durumlarını otaya koymakta. Kadınların duygularını, düşüncelerini özgürce söyleyebildikleri, daha iyi, daha özgürce yaşama isteklerini hiçbir engelle karşılamadan dile getirdikleri ülkelerle, toplanacakları alanları düşman askerlerinden korurcasına güvenlik güçleriyle kuşatıp biber gazı sıkılan ülkelerin nasıl yönetildikleri gerçeğini gözler önüne sermekte.

Kısa tarihçe

“Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri, işçi hakları hareketlerine dayanıyor ve 8 Mart Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.

Dünya Bankası: Sadece 6 ülke kadınlara eşit ekonomik haklar veriyor, Türkiye 85. Sırada.

Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart’ın tohumları 1908 yılında, New York’ta 15 bin çalışan kadının daha kısa çalışma süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı”.1

Her yıl yapılan kutlamalarda, kadınlar kendilerine bir öncekinden daha geniş özgürlük alanları açmaktalar.

İran İslam Cumhuriyeti’nde kadınların başlattığı başkaldırıyla, ülke çalkalanmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nde 8 Mart eylemlerinde, uygulanan tüm acımasız baskılar kadınların seslerini susturamıyor.

Dünyanın her yerinde, özgürlüklerin alınması kavgasında kadınlar ön sıralarda yer almaktalar.

Dünyayı kasıp kavuran pandemi dönemini en iyi, en az zararla atlatan 7 ülkenin yöneticileri kadınlardı.

Artık kadınlar yaşamın her alanında, insanlığın daha insanca yaşaması için verilen kavgaların ön sıralarındalar. Kadınların özgürleşmesi, insanlığın daha özgür yaşamasının itici gücü olacak.

Erkek egemen güç odaklarının korkularının, tutuklamalarının, işkencelerinin bir yararı olmayacak.  Kadınların yasları da öfkeleri de durdurulamayacak sınırlara gelmiş durumda. Kadınlar dünyayı değiştirecekler, insanca yaşanan bir yer durumuna dönüştürecekler.

——————————-

1.    https://t24.com.tr/haber/8-mart-dunya-kadinlar-gunu-nasil-ortaya-cikti-tarihcesi-nedir,1096623


Faik Akçay – 09.03.2023

Tags:


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑