Söyleşiler

Published on Aralık 26th, 2022

0

Frankfurt’ta 2. Paris katliamı ve Maraş Roboski, 19 Aralık katliamları anma paneli

25 Aralık günü Almanya’nın Frankfurt kentinde, Hochtaunus Alevi Derneğinde Devrimci Mücadele Güçlerinin çağrısıyla kitlesel panel gerçekleştirildi. Panelde, AVEG-KON Eş Başkanı Serpil Arslan, Hochtaunus Alevi Derneği adına Pir İbrahim Kılavuz ve Siyasetçi Hasan Çevlik konuşmacı olarak yer aldı. 

Konuşmacılardan ilk sözü alan Pir İbrahim Kılavuz, tüm insanların barış içinde yaşadığı eşitlikçi bir toplum için mücadele etmenin önemini anlattı. Alevi olmanın, Kürt olmanın Anadolu coğrafyasında ezilmenin sebebi olduğunu belirten Kılavuz, farklı soykırımlardan örnekler anlatırken Ahmet Arif’in kaleme aldığı “33 Kurşun” gibi şiirlerle konuşmasını güçlendirdi. 2. Paris katliamına da değinin Kılavuz, ezenle ezilenler, sömürenle sömürünler mücadelesinde yüzyıllardır ezilen Alevi toplumun safının, katliam mağdurlarının yanında olması gerektiğini vurguladı.

Pir İbrahim Kılavuz, Maraş katliamının devletin toplumu bölme, kin ve nefret ortamına sürükleme, nifak tohumları ekerek farklı halkların ve mezheplerin ve inançların birlikte mücadele etmesini engellemeye dönük bir saldırı olduğunu belirtti. Günümüzde ise devletin tüm saldırılarına rağmen son Paris katliamından sonraki süreçte görüldüğü gibi mücadelede ortaklaşılmasının olumluluğuna vurgu yaptı.

İkinci sözü alan Serpil Arslan konuşmasına Paris katliamında, Roboski, Maraş, 19 Aralık’ta ölümsüzleşenleri ve 17 Aralık’ta ölümsüzleşen Filipinler Komünist Parti liderlerinden Sison’u anarak başladı.

Arslan konuşmasında Maraş, 19 Aralık, Roboski katliamlarının tarihsel arka planına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Özelikle 19 Aralık sürecini önceleyen toplumsal ve siyasal koşullara değinen Arslan; “Faşist sömürgeci rejim her dönem içerisine girdiği siyasi krizi aşmak için kitle katliamlarına başvurmuştur” dedi.

“90’lı yılların ortasında ise; engellenmesi gereken 3 temel tehlike olarak Kürt ulusal kurtuluş mücadelesi, Devrimci hareket ve siyasal islamı gören rejim, uluslararası emperyalist güçlerin istediği uygun sömürü koşullarını yaratarak İMF yardımı almak için 28 şubat darbesi yapılmıştır “dedi.

Sömürgeci faşist rejimin Kürt ulusal kurtuluş mücadelesini geriletmek için, uluslararası komployu gerçekleştirerek Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan’ı hapsettiğini ifade eden Arslan; Devrimci hareketi geriletmek için de 19 Aralık katliamını gerçekleştirmiştir.”vurgusunu yaptı.

Konuşmasının ikinci bölümünde Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’daki siyasi gelişmelere değinen Arslan, Paris katliamının da sömürgeci diktatörlüğünün içerisine girdiği siyasi krizden bağımsız olmadığını ifade ederek katliamın uluslararası güçlerin Fransa Hükümeti’nin desteği ile işlendiğini söyleyerek mücadele görevlerine işaret etti.

Yaklaşan seçimler ve siyasal gelişmeleri analiz eden Arslan, “Düzeni hedef alan muhalefet anlayışı, fiili meşru mücadele, kitleleri örgütlemek için seferberlik içerisine girmenin önemi üzerinde durarak birleşik mücadeleyi geliştirmenin zorunluluğuna işaret etti.

Arslan, Doğu Kürdistan ve İran’daki halk isyanına ve son 3,5 aydır yaşanan katliama da değinerek, İran’da olduğu gibi halkların ortak mücadelesiyle faşizmi, gericiliği ve baskıcı sistemleri Ortadoğu’da yenileceğini belirtti.

Siyasetçi Hasan Çevlik de 1. ve 2. Paris katliamında ölümsüzleşenleri, Maraş, Roboski ve 19 Aralık’ta ölümsüzleşenleri anarak konuşmasına başladı. Çevlik, konuşmasında birleşik mücadelede yapılan hataların özeleştirel analizini yaptı. Kurumların, örgütlerin halen gruplar dünyasından çıkamadığını, ortak mücadeleye gerekli değeri, enerjiyi ve kadro gücünü vermemesini eleştirdi.

Çevlik, ikinci Paris katliamı sonrası Fransız polisin saldırgan tutumuna karşı tepsini ve öfkesini gösteren gençleri eleştirenlere karşı cevap verdi. “Oradaki kitle öfkeli, Fransız devleti ve polisi bu katliam sonrası kitleye saldırarak katliamın tarafı olduğunu gösterdi, kitlenin sokağa yansıyan öfkesi son derece haklıdır, bırakın insanlar öfkesini göstersin” dedi. Kitlenin demokratik gösteri haklarının meşruluğunu vurguladı.

Siyasetçi Çevlik, konuşmasında Osmanlı’dan başlayan, Cumhuriyetin ilk günlerinden günümüze uzanan katliamlar tarihçesinden birçok kesitler anlatarak Türk devletinin katliam geleneğini anlattı. Katliam geleneğine karşı tek yolun ortak mücadelede olduğunu konuşmasının birçok kesitlerinde vurguladı. Kürt hareketinin Maraş katliamındaki tutumunu anlattı. 19 Aralık’ta gösterilen olumsuz tutumun özeleştirel analizini yaptı ve yapılan hataları ifade etti. Roboski katliamında devletin katliamcı geleneğinin devam ettiğini ve halen bu katliamdan sorumlu kimsenin yargılanmadığını, ceza almadığını hatırlattı.

Çevlik, konuşmasının birçok kesitinde ortak mücadelenin önemine ve kurtuluşa, devrime giden yolun ancak farklı halklardan, dinlerden, mezheplerden insanların ortak mücadelesiyle mümkün olduğunu vurguladı.

(Atılım Frankfurt)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑