Halklar ve İnançlar

Published on Ocak 25th, 2023

0

“Êzidi soykırımının tanınması tarihi bir adım olacak”

Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Alabali-Radovan, Federal Meclis’in Êzidi soykırımını tanıması hakkında konuştu: “Tabii ki bu karar Êzidilerin acısını hafifletmeyecek ama Almanya’nın soykırımı tanıma yolunda olması önemli bir işaret.”

Almanya Federal Meclisi’nin Êzidilere yönelik suçları 19 Ocak’ta “soykırım” olarak tanımasının ardından Almanya’nın Iraklı-Almanyalı Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan IKBY merkezli Rûdaw haber sitesine röportaj verdi. Alabali-Radovan, “Almanya Federal Meclisi’nin Êzidi Soykırımı’nı tanımasının tarihi bir adım olacağını” söyledi.

Almanya’nın “Êzidiler için çeşitli plan ve programları olduğunu” aktaran Devlet Bakanı Alabali-Radovan, “Bu karar Êzidilerin acısını hafifletemez fakat Almanya Federal Hükümeti birçok şey yapıyor” dedi:

“Örneğin, yerlerinden olan Ezidiler için Irak ve bölgede bir program var. Almanya, yıkıma uğrayan bölgenin inşası için maddi yardım sağlıyor.”

Alabali-Radovan, Almanya’nın IŞİD’den kurtarılan Êzidilere yönelik yardımlarına ilişkin olarak ise “IŞİD’den kurtulup hâlen orada olan kadınların yaşadıkları travmalarla baş edebilmeleri için, Almanya Federal Hükümeti’nin kendisi psikososyal yardımı finanse edip destek sağlıyor” dedi.

Ala Şalî’nin Alabali-Radovan ile söyleşisinden öne çıkanlar şöyle…

Almanya hükümeti nasıl bir destekte bulunacak?

Êzidi Soykırımı’nın tanınmasının sembolik bir yönü olacaktır. Êzidi Kürtler, bu sürecin ikinci adımı olarak topraklarına dönebilmek için Şengal’in yeniden inşasını talep ediyor. Almanya Hükümeti bu konuda nasıl bir destekte bulunacak?

Elbette Êzidilerin Irak’ta maruz kaldığı soykırımı tanımak büyük bir role sahip olacak. Bu, tarihi bir adım olacak ve bu adım, tarihi adaletin tecelli etmesi alanında ilerleme kaydediyor. Tabii ki bu karar Êzidilerin acısını hafifletmeyecek ama Almanya’nın soykırımı tanıma yolunda olmasını önemli bir işaret olarak değerlendiriyorum.

Federal Hükümet birçok şey yapıyor. Örneğin, yerlerinden olan Êzidiler için Irak ve bölgede bir program var. Almanya, yıkıma uğrayan bölgenin inşası için maddi yardım sağlıyor.

Almanya Êzidilere nasıl yardım edecek?

Almanya, başta IŞİD’in elinden kurtulan kadınlar olmak üzere Êzidilere nasıl yardım edecek? Almanya’nın uzun vadeli bir planı mevcut mu?

Bunun için atılan bazı adımlar var. Almanya Federal Hükümeti’nin, IŞİD’den kurtulup hâlen orada olan kadınların yaşadıkları travmalarla baş edebilmeleri için, sunulan psikososyal yardımı finanse edip destek sağlamasını çok değerli görüyorum.

Aynı şekilde, 2015’te birçok federal eyaletin Êzidi kadınları Almanya’ya getirmeye karar verip onları desteklemesi de beni mutlu ediyor. Bunu, entegrasyon kapsamında yapıyoruz. Bu kadınlar, her şeyden önce IŞİD suçlularının yargılanmasında önemli bir faktör.

Êzidi kadınlar, bunda başat bir role sahip. Ayrıca, entegrasyonun nasıl süreceği ve kadınların en çok nelere ihtiyacı olduğu gibi konularda Almanya’daki Êzidi toplumuyla sürekli iletişim hâlindeyim.

“En büyük Êzidi diasporası Almanya’da”

Êzidiler neden Almanya’yı tercih ediyor? Almanya’nın mültecilere yönelik politikaları onlara kolaylık mı sağlıyor?

Evet, zaten IŞİD’in 2014’te gerçekleştirdiklerinden sonra federal meclisler mültecilerin alımına ilişkin programlar başlattı. Bu bir adım. Bundan dolayı şu anda dünyadaki en büyük Ezidi diasporası Almanya’da yaşıyor.

Almanya’da 200 binden fazla Êzidi yaşıyor. Elbette Federal Hükümet’in kendisi de adımlar atıyor. Bölgede, yani Irak’ta, bir yaşamın kurulması için bir umut olacak olan yeniden inşa çalışmalarının yapılması benim açımdan çok önemli.

Söyleşinin tamamı için tıklayın

Êzidi Soykırımı

Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’taki Êzidiler’e yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi (Êzidilerin deyimiyle 73. Ferman) Birleşmiş Milletlerce soykırım olarak kabul edildi.

Soykırımda Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Êzidi kadınlar ve kız çocukları IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi.

Rakka’da IŞİD köleliğinden kurtarılan kadın, çarşafını atarken.
Birçoğu Sincar’da olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü biliniyor.

Êzidi Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 1500 Êzîdî Kürt kurşuna dizildi.

Şu ana kadar örgüt tarafından kaçırılan 3 bin 100 kişi kurtarıldı. Hala yaklaşık 2 bin 700 kişiden hiçbir haber alınamıyor.

Soykırım 2014’te Peşmerge’nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başladı. IŞİD’in Êzidilere yönelik katliamı uluslararası toplumda geniş yer buldu ve tepki olarak ABD, IŞİD’e yönelik hava saldırılarına başladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları’na kaçan Êzîdîlere uçaklarla acil yardımlar yaptı ve Êzîdîleri savunmaya giden Peşmerge, PKK ve YPG güçlerine silah desteği sağladı.

IŞİD’in Êzidi nüfusa yönelik eylemleri yaklaşık 500 bin mülteciye ve binlerce kişinin ölümüne veya kaçırılmasına sebep oldu. Soykırım özellikle Almanya’daki diğer Êzîdî topluluklarını da etkiledi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi 2019’da 3 Ağustos’u “Êzidi Soykırım Günü” ilan etti.

(bianet – SD)

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑