İran

Published on Kasım 13th, 2022

0

Direnişe karşı ‘eylem kırıcılar’ devrede

İran ve Rojhilat kentlerinde aylardır devam eden direniş kırılamayınca, “eylem kırıcılar” olarak nitelendirilen kişilerden “itidal” çağrıları yapılmaya başlandı.

İran ve Rojhilat kentlerinde Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrasında sokaklara dökülen halk, 2 aydır özgürlük talebiyle direniyor. Direniş sürerken, reformist olarak nitelendirilen kimi “muhalif” kişilerden itidal çağrıları yapmaya başladı. İranlı sanal medya kullanıcıları ise, söz konusu kişileri “eylem kırıcı” olarak nitelendirdi.

AĞAFAZLİ’NİN ÖLÜMÜ

Eylemlere katıldığı için gözaltına alınan 19 yaşındaki İranlı sanatçı Yalda Ağafazli, 11 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Yalda Ağafazli, bırakıldıktan 2 gün sonra intihar etti. Ağafazli’nin intihara sürüklenmesi sanal medya kullanıcılarının gözaltındaki taciz ve şiddete dikkat çekmesine neden oldu. Yoğun güvenlik önlemleri altında sonsuzluğa uğurlanan Ağafazli’nin ardından halk, kadın cinayetlerinin hesabının sorulacağını söyledi.

SİYASİ TUTUKLULAR İÇİN EYLEM ÇAĞRISI

Tutuklandığı 24 Eylül’den beri açlık grevinde olan ve gözaltına alınırken iki bacağı kırılmış olmasına rağmen tedavi görmesi engellenen Hussein Ronaghi, dün öğlen saatlerinde hastaneye kaldırıldı. Ronaghi ve diğer siyasi tutuklular için bu sabah genel eylem çağrısı yapıldı. Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Hossein Ronaghi için, Majid Tawakli için, Shahriar Shams için, Fatemeh Sepehri için, öldürülen ve kaybedilenler için, esaret altında tutulan siyasi tutsaklar için, İran için sokaklara çıkıyoruz.”

REJİMDEM GAZETECİLERE TEHDİT

Devrim Muhafızları’na bağlı Fars News adlı haber ajansında, yurt dışında çalışan İranlı muhabirler hedef gösterildi. Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkeye göç etmiş ve gazetecilik faaliyetlerini yurt dışında sürdüren çok sayıda gazeteci sanal medyada tedirginliklerini ifade etti. Orta Doğu Analisti Jason Brodsky, Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen gazeteci Selman Rüşdi’nin durumunu hatırlatarak, konuya ilişkin bir tweet attı. Brodsky, tweetinde şu mesajı verdi: “İran rejimi gazetecileri isimlerini de vererek tehdit ediyor. Salman Ruşdi’nin bıçaklanmasından bir şey öğrendiysek o da bu kışkırtmaların ciddi bir tehdit olduğudur. Devrim Muhafızları’nın AB ve Birleşik Krallık’ta terör listesine dahil olmasının nedeni budur.”

‘İTİDAL’ ÇAĞRILARI

Halkın “reform değil devrim” talebiyle sürdürdüğü direniş sürerken, “reformist” olarak nitelendirilen kişilerden “itidal” çağrıları yapılmaya başlandı. İran devlet kanallarında uzun bir süre yorumcu olarak ekrana çıkarılan Mohammad Reza Tacik, Etemad gazetesi tarafından yayınlanan bir röportajda hükümet yetkililerine “itidal” çağrısı yaptı. Tacik, hükümet yetkililerinin genç protestocuları daha da kızdıracak rahatsız edici yorumlar yapmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Tacik, yetkililere “Halkı daha fazla öfkelendirmemek için en azından sessiz kalın” çağrısı yaptı. Kayhan gazetesi editörü Hüseyin Şeriatmadari, eylemcilere “sinekler” diye hitap etmenin rejimi bir yere vardırmayacağına dikkat çekti.

‘İRAN KENDİ AYAĞINA SIKIYOR’

İran’daki toplumsal ayaklanmanın ana nedenlerinden birinin “genç neslin marjinalleştirilmesi” olduğuna işaret eden İranlı akademisyen Hadi Khaniki, diyaloğun şart olduğunu ancak rejimin sorumsuz kaldığı ve kibir belirtileri sergilediği sürece diyalog olmayacağının altını çizdi. Khaniki, son yıllarda İran toplumunun daha çoğulcu hale geldiğini, ancak hükümetin toplumun yaşam tarzını ve siyasi tercihlerini kontrol etmeye ve kısıtlamaya devam ettiğini söyledi. İran’daki genç neslin ayrımcılığa son vermek için rejimle savaşa girdiğini ifade eden Khaniki, rejimin interneti kesip insanların taleplerini dile getirme yollarını engelleyerek “kendi ayağına sıktığını” ifade etti.

(Mezopotamya)

Tags: ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑