Çin

Published on Kasım 28th, 2022

0

Çin’de protestolar: Karantina değil özgürlük istiyoruz

Urumçi’de katı kovid-19 tedbirlerine karşı başlayan protestolarda iktidara yönelik eleştiri ve sloganlar öne çıkıyor.

Çin’de Sincan’ın merkezi Urumçi’de karantina altında olduğu belirtilen bir apartmanda çıkan yangının ardından katı kovid-19 tedbirlerine karşı başlatılan protestolar devam ediyor. Protestolarda iktidara yönelik eleştiri ve sloganlar öne çıkıyor.

Önceki gece başkent Pekin’de düzenlenen protestoda göstericiler, hükümetin ve devlet medyasının yangındaki tutumuna tepki gösterdi. Pekin’in merkezindeki Chaoyang ilçesinde gece saatlerinde Liamao Kanalı’nın iki yakasında toplanan yüzlerce kişi, Urumçi yangınında hayatını kaybedenleri andı. Nehir kenarında mum yakan ve çiçek bırakan kalabalık, ellerinde protestoların sembolü haline gelen boş beyaz kağıtları havaya kaldırarak “Karantina istemiyoruz”, “Test istemiyoruz”, “Özgürlük istiyoruz” sloganları attı.

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grup, “Medyayı geri verin, gazeteciliği geri verin, ifade özgürlüğümüzü istiyoruz” sloganları da attı.

URUMÇİ’DE NE OLDU?

Urumçi kentinin Tienşan ilçesindeki apartman kompleksinde 24 Kasım’da, bir dairedeki elektrik kaçağından çıktığı sanılan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti. Kurbanların kimlikleri açıklanmazken, İsviçre’de sürgünde yaşayan Uygur kökenli bir kişi, 48 yaşındaki halası ile 4 ila 13 yaşlarındaki 4 çocuğunun yangında hayatını kaybettiğini belirtmişti. Yangının çıktığı apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin metal bariyer ve engellerle çevrili komplekse giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar tepkiye yol açmıştı.

Yetkililer, apartman kompleksinin, “düşük riskli” salgın kontrol bölgesi olduğunu, dolayısıyla sakinlerin yangında dışarı çıkabileceğini ileri sürerken, sosyal medya kullanıcıları, salgın kontrolüne ilişkin veri tabanlarında bölgenin hala “yüksek riskli” işaretlendiğini gösteren paylaşımlar yaptı.

SIFIR KOVİD NEDİR?

Çin hükümeti “sıfır kovid” politikası adı altında katı karantina önlemleri uyguluyor. Geçtiğimiz hafta karantinada çalışmaya zorlanan Foxconn şirketi işçileri de kitlesel protestolar yapmışlardı.

Kovid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor. (Evrensel)

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑