Emek

Published on Ekim 15th, 2022

0

Bartın’da maden ocağındaki grizu patlamasında yaşamını yitiren işçi sayısı 40’a yükseldi

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 40 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi hastanelerde tedavi altında.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliğinin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda meydana geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun  (11.40) yaptığı son açıklamaya göre madende yaşamını yitirenlerin sayısı 40’a çıktı. Soylu, 11 işçinin hastanelerde olduğunu, 1 işçinin durumu ile ilgili ise belirsizlik olduğunu söyledi.

Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı -300 derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı! TTK ise rapora dair yayımladığı açıklamada, yapılan haberlerde “dezenformasyon” yapıldığını öne sürdü.

AFAD, “PATLAMA TRAFO KAYNAKLI” PAYLAŞIMINI SİLDİ

Amasra’da 18.15’te madende patlama yaşanmasının ardından olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Bartın Valisi Nurtaç Arslan ilk açıklamasında bir patlama olduğunu, patlamanın nedeninin henüz net olmadığını söyledi.

AFAD madendeki patlamanın “trafo kaynaklı” olduğu yönünde paylaşım yaptı. AFAD tarafından sosyal medyadan yapılan paylaşımda “Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir” ifadeleri kullanıldı. Tweeti bir süre sonra silen AFAD, daha sonra yeniden yaptığı paylaşımda “Bartın ili Amasra ilçesinde @ttk_gen_md’ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir.” ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ: GRİZU PATLAMASI  

Bakanlar Süleyman Soylu ve Fatih Dönmez maden ocağı önünde gazetecilere açıklama yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ilk açıklamasında, “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde.” dedi. Dönmez, “Galerilerin bir kısmına kadar raylı sistem çalıştı, bir kısmında yayan/elle müdahalelerimiz söz konusu. İçeride devam eden bir yangın yok. Önlem amacıyla temiz hava tüpleri ve yangın tüpleri gönderildi” diye konuştu.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİ SAYISI 40’A YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, maden ocağı önünde yaptığı ilk açıklamada yaşamını yitiren işçi sayısının 14 olduğunu açıkladı. Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşamını yitiren işçi sayısının 22’ye yükseldiğini duyurdu. 01.20’de açıklama yapan Bartın Valiliği ise sayının 25’e yükseldiğini bildirdi.  Sabahın erken saatlerinde yapılan açıklamada ise ölenlerin sayısının 28’e yükseldiği duyurulmuştu.

Saat 11.40 dolayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Murat Kurum’la açıklama yaptı. Soylu yaşamını yitiren işçilerin sayısının 40’a yükseldiğini duyurdu.

Soylu, 11 işçinin yaralı olduğunu, bunlardan 6’sının İstanbul’da Çam Sakura Şehir Hastanesinde, 3’ünün Bartın Devlet Hastanesinde, 2’sinin ise özel hastanede tedaviye alındığını, bunlardan birinin taburcu olduğunu bildirdi . 1 işçinin durumu ile ilgili ise belirsizlik olduğunu söyledi.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Soylu yaşamını yitiren işçilerin (ilk 26) isimlerini açıkladı:

“Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz Serkan Nakaş, Şuhayip Okur, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Özhan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Koral Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet” 

BAKAN DÖNMEZ: BİR GALERİDE YANGIN SÜRÜYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise sabah 06.00’daki son açıklamasında ise “Bir galeride, patlamanın ardından oluşan yangın devam ediyor. 10-11 işçi yangının devam ettiği bölgede. Diğer 4-5 işçimiz ise kısmi göçüklerin yer aldığı bölümde olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Maden ocağından çıkan bir işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” diye belirtti. Patlamanın ardından bölgede yardıma gelen işçiler Halk TV’ye konuştu. Kurtarma çalışmalarına katılan Turgay isimli işçi 350 metre aşağıya kadar indiklerini belirtti. İşçi, “Patlamadan dolayı her yerde erimeler mevcuttu. Ulaşabildiğimiz yerlerde insanlar vardı ama kurtarabildiğimiz kimse yoktu. Şuan içeride olanlardan da ümidimiz yok” diye konuştu.

SAYIŞTAY, 2019’DA RİSKLER KONUSUNDA YAPMIŞTI

Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı!  Sayıştay’ın 2019 raporunda, “2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.

TTK’DEN “DEZENFORMASYON” SAVUNMASI

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüise konuya dair yaptığı yazılı açıklamada “dezenformasyon” yapıldığını savundu.

“Bazı basın yayın organlarında yer alan ‘Eksi kotlarda yüksek metan gazı’ ve ‘2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu’ içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, “Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi” şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.

Ayrıca yine bir başka haberde; Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığı’na atanan Sayın İbrahim Özkarcı, atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Sayın Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir. TTK Amasra Müessesesi’nde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır. Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN PAYLAŞIMLARA MÜDAHALE

İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, “provokatif” olduğunu öne sürdükleri paylaşımlar yapan 12 hesap yöneticisini tespit ettiklerini duyurdu. Açıklamada, “Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır” denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, iş cinayeti ile ilgili soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

ERDOĞAN, BARTIN’A GİDECEK

Maden patlamasının ardından sosyal medya hesabında Zeytinburnu Millet Bahçesi açılışına ilişkin paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkiler üzerine paylaşımı silip “Bartın’a gideceğim” dedi. Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

GENEL MADEN-İŞ YÖNETİCİSİ: GAZ SIKIŞMASI

Patlamanın ardından Evrensel’e konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Tayfun Demir, olayın gaz sıkışmasından meydana geldiği yönünde bilgi aldıklarını ifade etmişti.

BELEDİYE BAŞKANI: İÇERİDE 87 ARKADAŞIMIZ VARDI

Patlamanın ardından Halk TV canlı yayınına katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise, “Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor” demişti. 

Amasra TTK Müessesinde 15 sene makine mühendisi olarak çalışan CHP Eski Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Televizyonu’na yaptığı açıklamada “Trafo patlaması diye bir şey yok. İşçi arkadaşlarımız bir grizu patlamasından söz ediyor. Metan gazı sıkışmasından olduğunu söylüyorlar. Bir toz bulutundan söz ediliyor. Zaten metan patlaması olursa bir toz bulutu olur. Eğer bir yangın olsaydı çökme olurdu. Daha kötü olurdu. Böyle bir durum olmadığı gözüküyor. Ancak en sağlıklı bilgileri içeri giren kurtarma ekibi verebilir. Şu an sağlık ekipleri de içeri giriyor. Kurtarma ekipleri ulaştıkları arkadaşları, kimi önce gördülerse sağlık ekiplerine veriyorlar. Yolun başından olayın başlangıç yerine kadar sırayla gidiyorlar” açıklaması yapmıştı.

KENT KONSEYİ BAŞKANI: İÇERİDE YOĞUN BİR KÖMÜR TOZU VE GAZ BİRİKMESİ VAR

Gazetemize konuşan Amasra Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Çoban ise şunları söyledi: “Baca ağzına yakın yerlerden kendi çabalarıyla çıkan işçiler var. Patlamanın olduğu yerde kurtarma ekipleri var. İçerde yoğun bir kömür tozu ve gaz birikmesi söz konusu olduğu için emniyetli bir şekilde girmeleri gerekiyor. 300 metre aşağıda işçiler var ne olacak henüz belli değil. Patlamanın olduğu yerde 50’inin altında işçinin olduğu söyleniyor. Telaşlı bir ortam var burada, aileler maden ocağı etrafında bekleyiş sürüyor.”

OKSİJEN MASKELERİNİN ÖMRÜ BİR SAAT!

Evrensel’e konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, ilk bir saatin çok önemli olduğunu eldeki oksijen maskelerinin ömrünün bir saat olduğunu belirtirken, kurtarma zamanı uzadıkça endişelerinin arttığını dile getirdi: “Edindiğimiz bilgilere ve mesleki deneyimlerimize dayanarak bir grizu patlaması olduğunu düşünüyoruz. Grizu patlamalarında, ocakta göçükler meydana gelir, patlamaların sonucunda ortama karbonmonoksit gazı yayılır. Bu gazın yayılmasına bağlı olarak ne yazık ki buna maruz kalan işçiler karbonmonoksit gazı zehirlenmesiyle hayatını kaybeder. Bizi endişelendiren nokta, yaklaşık 4,5 saat oldu olaydan bu yana. Ve eldeki oksijen maskelerinin ömrü bir saat. Mevzuat gereği yedek maskeler oluyor ama kişi başına umarım yeterli maske olur ve işçiler de onlara ulaşabilecek durumdadır. Endişelerimiz kurtarma faaliyetleri uzadıkça artıyor. Süre uzadığı için bizim kaygılarımız artıyor.”

“ÖĞLEN BİRLİKTE ÇAY İÇİYORSUN, AKŞAM CENAZESİNİ ALIYORSUN”

Yasin Sagay
Yasin Sagay | Fotoğraf: Gözde Meydan/Evrensel

Amelebirliği Amasra Şube Başkanı Yasin Sagay da arama kurtarma çalışmalarına katılan isimlerden. Sagay yaşananları ve düşüncelerini şöyle anlattı: “Gündüz vardiyasındaydım, patlamadan yarım saat sonra geldim. Normal bir gaz sızıntısı diye düşündük ama patladığı yerden 1,5 2 km’ye kadar zarar vermiş. Arama kurtarma ekibindeydim. Öğlen birlikte çay içiyorsun, akşam cenazesini alıyorsun. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın çoğu 2019 yılında işe girenler. 23-25 yaşında genç, askere gitmemiş arkadaşlarımız, yeni evlenenler var yeni çocuğu olanlar var”

“GÖZ GÖRE GÖRE GİTTİ ADAMLAR”

Görüştüğümüz bir başka maden işçisi ise yaşanan maden katliamı üzerine duygularını şöyle paylaştı:

“Hepsi gencecikti lan! Nefesim daralıyor. Daralıyorum… Daralıyorum! Dün Erhan’la kucaklaştık, gitti göz göre göre. Gitti ya adamlar…

(Bu sıradaTelefonun ucunda oğlu var, yarım sözcükler ve ağlamaklı bir sesle:) Efendim oğlum! İçim yanıyor… Ocaktaydım. Akşam 6’dan beri arkadaşlarımın cenazesini taşıdım! İyi miyim? Nasıl iyi olabilirim oğlum. Ne kadar çok arayan olmuş! Benim burada çalıştığımı bilen aramış! Ben onlara ne diyeyim şimdi? Evet, evet ocak temizlendi. Hiç kimse kalmadı. Kim mi vardı? Hikmet var, Hikmet’in kardeşi Rahman var,  var da var, her taraftan var… Adam oradayken, malı taşırken patlamış… Of! Of!”

SİYASİ PARTİLER BARTIN’DA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş’tan oluşan CHP heyeti de patlamanın yaşandığı Amasra’ya gitti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da maden patlaması nedeniyle Rize programını ertelediğini Bartın’a geleceğini açıkladı. Davutoğlu mesajında “Bartın’da yüreğimizi yakan kayıplarımız nedeniyle Rize programımızı ileri bir tarihe erteledik. Vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak üzere Bartın’a gitme kararı aldım. Büyük heyecanla bizi karşılamaya hazırlanan Rize il başkanımız ve teşkilatımız müsterih olsun! Buluşacağız…” diye yazdı.

Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Arzu Erkan ve beraberindeki heyet de patlamanın hemen ardından madenin olduğu bölgeye geçti.

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑