Kürdistan

Published on Ocak 10th, 2023

0

Amed Marksist Okul’dan ilk panel: Doğu Kürdistan ve İran ayaklanmasının bugünü ve geleceği

Doğu Kürdistan ve İran’da süren direnişe ilişkin Diyarbakır’da Amed Marksist Okul (DMA) tarafından “Doğu Kürdistan ve İran ayaklanmasının bugünü ve geleceği” paneli gerçekleştirildi. DMA, geçtiğimiz yılın Ekim ayında kuruldu.


Cemalettin Efe

“Doğu Kürdistan ve İran ayaklanmasının bugünü ve geleceği” adıyla düzenlenen panel Sur ilçesinde bulunan Demir Otel’de yapıldı. Panelde, “1979’dan günümüze Doğu Kürdistan ve İran’da değişim dinamikleri, Kürdistan ve İran’da devrimci değişimde kadının rolü, bölgeyi domine eden İran rejiminin yıkılmasının Kürdistan ve bölge üzerindeki sonuçları” ele alındı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Güney Sekreteri Dr. Kawa Mahmoud, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Xecê Şen, Kürdistan Emekçiler Partisi (PSK) Politik Büro üyesi Bêkas Kadir ile Amed Marksist Okul çağrıcısı Sinan Çiftyürek panelde sunum yaptı.

Konuşmacılar tarafından, Doğu Kürdistan’da Mahsa Amini’nin katledilmesiyle kadınlarının başlattığı ve üç aydır devam eden protestolar, İran’daki krizin devlet-iktidar krizi olduğu şeklinde yorumlandı. Süren protestolarda özgürlük, eşitlik, kadın hakları ve demokrasinin temel talepler olduğu belirtildi. Kürt halkının başlattığı ve başta Belluci olmak üzerine diğer İran halklarının desteklediği ayaklanmanın daha güçlü ve örgütlü şekilde omuz verilmesi halinde teokratik İran rejiminin yıkılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Görüştüğümüz Dibistana Marksîst Li Amedê (Amed Marksist Okul) kurucuları düzenli olarak her yılın Ekim ayı sonlarına doğru felsefe, tarih ve siyaset içerikli sempozyum, seminer, panel türü etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti. DMA kurucuları bunun yanı sıra Türkiye ve Kürdistan’ın diğer şehirlerinde ve başka ülkelerde benzer etkinlikler yapacaklarını belirterek ilgilenenlerin kendileriyle iletişime geçmelerini söyledi.

Amed Marksist Okul (Dibistana Marksîst Li Amedê) ne zaman kuruldu?

Bir süredir hazırlığı yapılan Dibistana Marksîst Li Amedê (Amed Marksist Okul) farklı siyasi gelenek, meslek ve yaşta olan Kürdistanlılar tarafından 23 Ekim 2022’de Diyarbakır’da kuruluşunu ilan etti. Amed Maksist Okul’un ilan edildiği basın toplantısında Sosyalist Feminist Gazeteci Armen Korkmaz, Kürt Yazar Şerefxan Ciziri ile araştırmacı yazar Sinan Çiftyürek Kürtçe ve Türkçe olarak okulun hedef ve amaçlarına ilişkin konuşmalar yapmıştı.

Araştırmacı yazar Sinan Çiftyürek, açıklama öncesi Kürtçe bir konuşma yaparak Diyarbakır’da Marksist Okul adımıyla Kürt sosyalistleri marksizmi anlama, yorumlama, tartışma ve güncelleme çağrısı yaptıklarını belirtmişti.

Kısa adı DMA olan Dibistana Marksîst Li Amedê, maksist geleneğin gelişip yaygınlaşmasına ilişkin Diyarbakır’dan Dünya’ya katkı sunmak için 2023’den itibaren çeşitli etkinlikler ve kendilerini tanıtmak için türlü girişimlerde bulunacaklarını ifade etmişti.

DMA’nın basın açıklamasının Kürtçesini okuyan yazar Şerefxan Ciziri, Kürdistan’ın dört parçasında konuya ilişkin girişimlerde bulunarak dört parçadaki marksist çevre ve kuruluşlarla iletişime geçeceklerini söylemiş, Amed Marksist Okul’un siyasal bir hareket veya parti olmadığının, marksizmin diyalektik yasanın doğası gereği geçmişten ders alarak devrimci bir dünya görüşü olarak gelişip dönüşmesine Kürt marksistlerinin de katkı sunmasını hedefledikleri belirtilmişti.

Bunun için başta emekçi sınıflar olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerine, öğrenci ve akademisyenlerle sıkı ilişki kurmaya çalışacaklarını, marksizmi dert edinen çevrelerle çeşitli etkinlikler üzerinden sağlıklı tartışma ortamı yaratmak istedikleri de ifade edilmişti.

Sosyalist Feminist Gazeteci Armen Korkmaz’ın Türkçe okuduğu basın açıklamasında, “DMA’in, ancak uzun soluklu ve kalıcı bir çalışmayla adım adım oluşturulabileceği bilinciyle hareket ettik. Bundan sonra da bu doğrultuda hareket edeceğiz. Her alanda üretim hedefiyle Amed’ten evrensele, evrenselden de Amed’e bakan; yerel ile evrenselin etkileşimini esas alan ve praksisle de ilişki içerisinde yola çıkıyoruz. Zira değişim, düşünce sözle başlar giderek yaşama biçimine dönüşür. Bu bakışla dünyanın üretim havuzuna biz de Amed’ten katkıda bulunmak istiyoruz” diyerek destek ve ortak etkinlikler için kamuoyuna çağrıda bulunmuştu.

DMA’nın Kuruluş bildirgesinde ise, “Felsefe, sanat, ekonomi, devlet, millet, aile, siyaset, örgüt vb. hepsinin varoluş sosyolojisi sürekli değişiyor. Buna karşın, sosyalist hareket içindeki bazı yaklaşımlar halen ‘falan yoldaş şöyle dedi’ vb. ideolojik söylemlerin tekrarı ile sınırlı kalmaktadır. Sosyalistler, kendilerini yenileyemedikleri için son yıllarda küresel olarak gelişen işçi-emekçi hareketleriyle buluşmada ve onlara öncülük etmede sorun yaşıyorlar” ifadeleri kullanılmış ve Okul’un kuruluş amacı ifade edilmişti.

Diğer yandan marksizmin Kürdi yorumunu ortaya konulmasının hedeflendiği belirtilen bildirgede, “Dünyayı ve Kürdistanı yeniden kurmak, yaratmak istiyorsak çağın bilincini kuşanmış insan gücüyle rutin olanı aşmamız gerekiyor. Marksizm’in Kürdistan’da yeniden üretilmesini savunuyoruz. Bunu ileri sürerken tarih, bilim ve kültürün beşiği Mezopotamya’da sınıfsal-toplumsal kurtuluş hareketleriyle birlikte, Kürt halkının ve diğer ezilen, sömürülen halkların ulusal bağımsızlık mücadelelerini de bütün yönleriyle ideolojik-teorik üretim ve pratik konusu olarak DMA’nın gündemine alacağız” denilmişti.

DMA kurucuları geniş bir açıdan Marksist, özgürlükçü ve demokratik bir kurum olarak, sınıflı toplum sistemlerinin sonuncusu olan kapitalizmi yıkıp yerine sınıfsız bir dünya tasavvur edenlerin ortaklaşa düşünce üretileceği pratikteki deneylerin analiz edebileceği bir yapı olacaklarını ifade ediyorlar.

Tags: , , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑