Almanya

Published on Nisan 28th, 2023

0

Akıllara takılan soru: Önceden açıklandığı gibi, Almanya’da bazı bölgelerde neden sandık kurulmuyor?

Yurt dışında yaşayan Türkiyeliler için oy verme işlemi dün sabah başladı. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı vatandaşlar temsilciliklerde uzun kuyruklar oluştururken, seyahat eden yolcular ise sınır kapılarında oyunu kullandı. Alman makamları, Türkiye vatandaşlarının yoğun olduğu ancak temsilciliğin bulunmadığı yerlerde sandık kurulmasına izin vermedi.

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışındaki temsilciliklerde dün sabah saat 09.00’da, gümrük kapıları ve sınır kapılarında ise saat 08.00’de oy verme işlemi başladı.

Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için Tanzanya’dan ABD’ye 73 ülke ve 156 yerdeki temsilcilikte 5 bin 40 sandık kuruldu. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 277 bin 646. En çok seçmenin bulunduğu ülke, 1 milyon 501 bin 152 ile Almanya. Seçmen sayısında Almanya’yı Fransa ve Hollanda izledi. Yurt dışında kullanılan oylar diplomatik kuryelerle Ankara’ya gönderilecek.

Türkiye’de 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte yurt dışı sandıklar da açılacak. Almanya’da 13 temsilcilikte kurulan sandıklarda Türkiye vatandaşları oy kullanmaya başladı. Üç fahri konsolosluğun bulunduğu Aachen, Bremen ve Regensburg’da ise sadece bu cumartesi, pazar ve pazartesi günü oy kullanılabilecek. Almanya, başkonsoloslukların bulunmadığı ancak Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı (Bielefeld, Fulda, Limburg, Mannheim, Saarbrücken, Dortmund, Siegen, Ulm, Kiel) bölgelerde seçim sandığı kurulması için Türkiye’nin yaptığı başvuruyu ise reddetti.

Edinilen bilgiye göre Alman makamları, diğer ülkelere seçim döneminde tanınan haklardan daha fazlasının zaten Türkiye’ye sunulduğunu ve bunun dışında üç fahri konsolosluk bölgesinde de oy vermeye izin verildiğini hatırlatarak, Türkiye’nin talebini geri çevirdi. Almanya’nın reddetme gerekçelerinden biri de çok kalabalık seçmen grubunun olduğu, bu nedenle kaos oluşmasının istenmediği gösterildi.

Büyükelçi’den açıklama

Basına demeç veren Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, oy verme işleminin 13 başkonsolosluğun bulunduğu şehirlerde sorunsuz bir şekilde başladığını belirterek, Almanya’nın başkonsoloslukların olmadığı yerlerde sandık kurulmasına izin vermemesiyle ilgili soruya şöyle cevap verdi:

“Demokrasilerde oy verme işlemi, seçimlerin düzenlenmesi en temel kurallardan biridir. Ülkemiz, 2014 yılından bu yana yurt içinde olduğu gibi yurt dışındaki vatandaşlarımıza da aynı şekilde oy verme imkânı sağlamaktadır. 2014’ten bu yana yapılan tüm seçimlerde katılım sürekli arttı ve en son seçimlerde bu oran yüzde 50’yi aştı. Biz bundan memnuniyet duyuyoruz. Almanya’da yaklaşık 1.5 milyonu aşkın seçmenimiz var. Bu sayı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, seçme hakkına sahip vatandaşlarımızın yaklaşık yarısına tekabül ediyor. Biz, Almanya’da bu oranı daha da artırmak için geçmişte olduğu gibi sadece başkonsolosluklarda değil, daha geniş alanda oy verebilmek için çalışmalar yaptık. Öncelikle şunu söyleyeyim; 6 hafta gibi kısa bir sürede Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Dışişleri Bakanlığı’mızın yurt dışı misyonları ile birlikte yoğun mesai yaprak seçim merkezlerini hazırladık. Bununla gurur duyuyoruz. Vatandaşlarımız bugünden itibaren güvenli şekilde oy vermeye başladı. Oy oranlarının artırılması çalışmaları çerçevesinde bulunduğumuz ülkelerde, bulunduğumuz ülke makamlarına daha fazla merkezlerde oy kullanma başvuruları yaptık. Almanya’da bu sayı yaklaşık 26 idi. Ama şu anda yine Alman makamları ile yaptığımız çalışmalar kapsamında 13 temsilciliğimizde, 9’u kendi binamızda dördü ise kendi binalarımız müsait olmadığı için başka binalarda oy kullanma işlemlerine başladık. Diğer merkezlerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Henüz olumlu bir yanıt alamadık ancak görüşmelerimiz devam ediyor.”

Farklı iddialar da var

Türk basınında yer alan “Seçmen sayısının en çok olduğu Almanya ise aldığı kararla şaşırttı” yorumları yapılırken, “Demokratik Almanya’dan şaşırtan karar” ve “Almanya’dan skandal karar” başlıkları atıldı. Bu yorumların daha önce, yani düne kadar niçin yapılmadığı ve konuya neden açıklık getirilmediği tartışma konusu. Bazı çevrelerden yapılan açıklamalarda ise, Türkiye tarafının geç kalmasından kaynaklı sorun oluştuğu belirtildi.

Bu afişte de olduğu gibi, Ulm’da da oy kullanmaya çağrı yapılmıştı…

Daha önce açıklanmasına rağmen, 10 ilde sandık kurulmaması, Türkiyeli seçmende büyük hayal kırıklığı ve öfkeyi beraberinde getirdi. Bu illerde çok sayıda kurum tarafından yapılan seçim çalışmalarında, bölgelerinde yapılacak seçimler yayımladıkları bildiri ve afişlerde duyurulmuştu. Bu açıklamalar, sosyal medyada da geniş yer bulmuştu. Önceki yıllara göre, daha az sayıda otobüs tutan bu bölgelerdeki seçim platformları, yeniden otobüs organizasyonuna yoğunlaştılar. Ulm Yeşil Sol Parti aktivistleri de “Çalışmalarımızı yeni duruma göre hızla ayarlıyoruz. Hiç bir seçmeni yarı yolda bırakılmasına müsaade etmeyecek, önceki seçimlerde olduğu gibi çok sayıda seçmeni, otobüs ve diğer araçlarla sandığa taşıyacağız” derken, bugün şehir merkezinde açılacak bilgilendirme standında daha geniş açıklama yapılacağı duyuruldu. Yine, Yeşil Sol Parti tarfından sadece Ulm merkezden biri sabah, biri de öğleden sonra olmak üzere yarın Stuttgart’a iki otobüs kaldırılacak. Başta Yeşil Sol Parti olmak üzere, Heidenheim, Aalen, Laichingen, Günzburg ve daha onlarca bölgeden de her gün çok sayıda kurum tarafından otobüsler kaldırılarak, seçmenler sandığa taşınacak.

Avrupa Demokrat olarak konuyu daha da derinlemesine araştırıp, konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Tags: , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑