Çevre

Published on Nisan 12th, 2022

0

Akdeniz kıyıları çevresel tehdit altında: Güneş kremlerindeki kimyasallar birikiyor

Yapılan yeni bir araştırma güneş kremlerinde bulunan kimyasalların Akdeniz’deki deniz yosunlarında biriktiğini ortaya koydu.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, güneş kremlerinde bulunan kimyasallar Akdeniz’deki deniz yosunlarında birikiyor. Araştırmacılar, bu kirliliğinin turistik yerdeki eğlence etkinliklerinin ve yanlış atık boşaltımının sonucu olduğuna inanıyor.

Marine Pollution Bulletin’de yayınlanan çalışmanın ortak yazarı Dr Silvia Díaz Cruz, “Bu kirlilik, liman faaliyetleri, su boşaltımı ve turizmden etkileniyor. Akdeniz sığ, küçük ve çok kapalı olduğu için ultraviyole (UV) emici kimyasalların oranı yüksek seviyelere ulaşabilir” dedi.

The Guardian’ın haberine göre, araştırmanın yazarlarından Prof. Nona Agawin, “Güneş kremlerinin, Akdeniz kıyılarında önemli ekolojik roller oynayan deniz yosunlarının fotosentezini ve üretkenliğin etkilediğini tespit etmemiz halinde büyük bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.

Araştırmadaki örneklerde, oksibenzon, avobenzon 4-metil, benziliden kafur, benzofenon-4 ve metil parabenler dahil olmak üzere değişen oranlarda güneş kremi kimyasalları bulundu. Bu kimyasalların deniz yosunları üzerindeki tam etkisi bilinmese de, araştırmacılar potansiyel zararlarından endişe duyuyorlar.

‘EKOSİSTEMİN KORUNMASINDA ÇOK ÖNEMLİ ROLÜ VAR’

Deniz çayırları veya deniz eriştesi olarak da bilinen Posidonia oceanica, Akdeniz kıyılarında geniş yer kaplıyor ve sağlıklı bir okyanus ekosisteminin korunmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bu yosunlar, çeşitli deniz türlerine ev sahipliği yapıyor ve karbon depoları görevi görüyor, aynı zamanda kıyı bölgelerinin erozyona karşı korunmasına da yardımcı oluyor.

Önceki araştırmalar, belirli UV filtreli güneş kremi kimyasalların balıklar, kaplumbağalar ve yunuslar üzerinde üreme sistemlerini bozmak ve gelişimlerine zarar vermek de dahil olmak üzere zararlı etkileri olabileceğini bulmuştu. Mercan resifleri de bu kimyasallardan etkileniyor. Bu kimyasallar Hawaii, Florida ve Palau gibi turizm bölgelerinde artık yasaklı ancak benzer mevzuat henüz Akdeniz ülkelerinde uygulanmadı.

Araştırmacılar, deniz çayırlarında UV filtreli kimyasalların etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Agawin, “Hangi güneş kremi bileşenlerinin deniz yosunları için zararlı olduğunu bulduğumuzda, sahile gidenleri ve deniz yosunlarını korumak için daha iyi düzenlemeler yapmalı ve alternatifler sunmalıyız” dedi.

(Duvar)

Foto: Pixabay

Tags: , , ,


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑